Hvordan optimerer du din elbils rækkevidde om vinteren?

Litium-ion-batterier i elbiler er meget avancerede, men deres kapacitet falder ved lave temperaturer. Derfor kan en elbil ikke køre så langt på en enkelt opladning om vinteren, som du ellers er vant til. Vi har samlet nogle gode råd om, hvordan du optimerer rækkevidden for din elbil, når du kører om vinteren.

Den faktiske rækkevidde for en elbil afhænger af mange faktorer. Såsom førerens kørestil, hastigheden, bilens last, vejrforholdene, trafiksituationen, dæktrykket og brugen af strømforbrugere i bilen, såsom aircondition/klimaanlæg. Desuden afhænger rækkevidden også af den mængde energi, der genindvindes under kørslen. Nedennævnte handlinger hjælper med at reducere energiforbruget under kørslen og dermed med at optimere rækkevidden. Disse gode råd er særligt nyttige om vinteren, når batteriet producerer en mindre mængde energi end normalt.

Begræns brugen af strømforbrugere

Brug kun aircondition/klimaanlæg, når det er påkrævet. Hvis du bruger denne store energisluger konstant, kan det reducere rækkevidden med 5 til 10 %. Sidder der ingen passagerer på bagsædet? Så brug kun sædevarmen i stedet for at bruge varmeanlægget til at varme hele kabinen op. Desuden skal du huske kun at bruge elbagruden, når det er påkrævet. Og husk at slukke for den igen.

Medbring ikke unødvendig bagage

Jo tungere bilen er, desto hårdere skal motoren arbejde, og jo mere energi forbruger den. Derfor bør du kun medbringe så lidt bagage som muligt for at begrænse bilens vægt mest muligt.

Sørg for, at dæktrykket er korrekt

Tjek dæktrykket regelmæssigt, og sørg for, at det foreskrevne dæktryk altid er indstillet. Dækkenes rullemodstand har stor indflydelse på energiforbruget. Jo lavere dæktrykket er, desto højere er rullemodstanden, og jo hårdere skal motoren arbejde. Når dæktrykket er korrekt, forhindrer du unødvendigt energiforbrug. Derudover giver det bedre køreegenskaber og mere sikkerhed på vejen, mindre dækslid og mindre støj.

Husk at nulstille dæktryksovervågningssystemet, når du monterer andre dæk med et andet foreskrevet dæktryk. Eksempelvis når du monterer vinterdæk.

Brug det regenererende bremsesystem

Brug det regenererende bremsesystem så meget som muligt i bytrafik. Dette system indfanger den energi, der frigives under deceleration, og lagrer den i batteriet. Elmotoren fungerer som en generator, straks når du slipper pedalen. Dette får bilen til at decelerere mere kraftigt end normalt, afhængigt af den valgte funktion.

Et antal regenereringsfunktioner giver dig mulighed for at beslutte, om bilen skal fortsætte med at rulle så frit som muligt, eksempelvis på motorvejen, eller om bilen skal decelerere kraftigere for at genindvinde mere energi. I den ”mest kraftfulde” regenereringsfunktion er bremseeffekten så tydelig, at du næsten ikke behøver en bremsepedal mere. Særligt i tæt trafik i myldretiden i byen med mange trafiklys kan du genindvinde megen ekstra energi og dermed optimere rækkevidden.

Vær forudseende i trafikken

Forsøg at vurdere trafiksituationen bedst muligt. Der går megen energi tabt, hvis du accelererer for kraftigt og bremser ofte (fordi du kører for hurtigt). Hvis du ikke bruger det regenererende bremsesystems decelerationseffekt, skal du slippe pedalen tidligt og lade bilen rulle så meget som muligt. Eksempelvis når du nærmer dig rødt lys eller en rundkørsel.

Kør med moderat hastighed

I modsætning til en bil med forbrændingsmotor, hvor du skifter til et højere gear for at reducere motorhastigheden og brændstofforbruget, har en elbil ingen gear. Jo hurtigere du kører, desto hårdere skal elmotoren arbejde.

Ved højere hastigheder på motorvejen forbruger en elmotor derfor mere energi end ved lavere hastigheder. Der kan spares megen energi ved at køre med moderat hastighed på motorvejen. Et eksempel: forskellen i energiforbrug mellem en hastighed på 120 km/h og 130 km/h kan nemt være 20 %.

Brug også fartpiloten mest muligt. En motor bruger mindre energi, hvis bilen kører med konstant hastighed. Fartpiloten er det perfekte værktøj til dette.

Anvend ECO-funktionen

En elbil har mange intelligente funktioner til at optimere rækkevidden. Såsom det regenererende bremsesystem, men også ECO-funktionen. Derfor er det klogt at kende din bil og vide, hvordan du anvender de tilgængelige teknologier, når de er mest nyttige. Den rækkevidde, du opnår med en enkelt batteriopladning, afhænger jo i sidste instans af dine input.

Ups! Dit tilbehør matcher ikke

Du har tilbehør i kurven, som ikke matcher den bil, som du skal til at bygge. Vælger du Byg din bil, fjernes tilbehør i kurven, som ikke matcher din bil.